Hi, ik ben Jessica, 34 jaar en schrijf nu mijn zevende blog uit mijn serie ‘#InspiredbyJazz‘  waarmee ik ben begonnen bij Afvallen Almere. In mijn eerste blog die ik daar schreef heb ik mezelf al een beetje voorgesteld en in de tweede blog nam ik je mee met mijn hardloop avontuur. Zo nam ik  je in mijn derde blog mee naar Kaapstad..  En in mijn alweer vierde blog wist ik nog geen eens waarover ik het wil hebben.. En tijdens mijn vijfde blog nam ik  je mee op mijn avonturen omtrent feestjes, festivals of een dagje uit..  Dus dacht ik laten we in blog zes eens een soort van terugblikken & vooruit kijken!  En waar ik nu in deze blog juist erop in ga wat is Fibromyalgie nu eigenlijk.. In 2017 ben ik thuis komen te zitten met een Burn-Out en heb ik ook nog eens een chronische aandoening Fibromyalgie. Ook hoop ik dat ik jou door het lezen van mijn blogs inspireer om gezonder te eten, te sporten en je ook wat leesplezier te bezorgen. Dit is mijn reis en ik neem jou daar graag in mee..


Fibromyalgie..

Wat is Fibromyalgie? Dat was mijn eerste vraag toen ik hiermee in aanraking kwam. En dan praat ik denk ik al over zo een 20 jaar geleden.. Misschien zelfs korter geleden maar dat weet ik niet zeker meer. Mijn moeder heeft namelijk ook fibromyalgie. Toen dacht ik er niet over na eigenlijk zoals de meeste in mijn omgeving. Want ik zag niks aan mama, ze werkte, zorgde voor ons, deden leuk dingen en heb een hele fijne jeugd gehad en het altijd goed gehad thuis. Het enige wat ik kon doen was mopperen als ik de hond uit moest laten, de tafel af moest ruimen, strijken of een boodschap moest doen. Ik snapte dan niet dat mama dit niet kon en soms dacht ik zelfs van volgens mijn vraag je het aan ons omdat je er zelf geen zin in hebt, slechte gedachtes eigenlijk. Maar goed ik was een tiener en miste denk ik even mijn empathisch vermogen en ik vond mama lastig denk ik haha. Het enige wat ik wist en mijn moeder ook toen er bij haar de diagnose werd gesteld was dat dit eigenlijk toen door de huisarts werd bestempeld als “het zit tussen de oren” en fibromyalgie is eigenlijk niks..

Dan is het bij nu zo een 3 jaar geleden inmiddels dat de diagnose mij mij is gesteld. Zit je dan in de behandelkamer op de reumatologie afdeling en je loopt eruit na een mini onderzoekje aan je lijf. Er werden even verschillende drukpunten ingedrukt op mijn krakkemikkige lijf. En daar was dus opeens de diagnose van mw u heeft fibromyalgie. Ik ging de deur uit, dacht oké dat wist ik ergens al en ik red mezelf wel want dat heb ik de afgelopen jaren toch ook al gedaan. Niet wetende dat het toch wat meer impact kreeg dan ik zelf ooit had verwacht..

Wat is fibromyalgie?

Maar wat is fibromyalgie nou eigenlijk? Want je hoort verschillende dingen.. De één noemt het spierreuma, de ander noemt het maar dat is toch “gewone” reuma.. En weer een ander zegt o maar jij werkt en doet leuke dingen, iemand met fibromyalgie die werkt toch niet meer en kan eigenlijk helemaal niks?

Nou ik zal het bij deze uitleggen.. Althans ik? Haha, je kan natuurlijk al een hoop vinden op het internet. En zo kwam ik uit op Fibromyalgie Blog & het Reumafonds. Daar leggen ze dit heel mooi uit! Zie hieronder het antwoord op de vraag..

Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, beweging en rust.” – Aldus het antwoord van het Reumafonds op de vraag wat is fibromyalgie?  Schreef Nathalie van Fibromyalgie Blog..

Daar is dit zo mooi omschreven dat ik toen ik dit voor het eerst las dacht van ja volgens mij heb ik dit. Voor iedereen zal dit weer anders zijn die fibromyalgie heeft. Ik las dit toen en heb dit gelijk met mijn man en beste vriendinnetjes besproken, die eigenlijk gelijk tegen mij zeiden van Jess dit klinkt alsof het over jou gaat!

Acceptatie lukt dat?

Nu ben ik in de fase beland van acceptatie. Ik dacht dus dat dit veel makkelijker was. Zelf denk ik soms mijn cliënten meer te begrijpen wanneer ze zeggen hun beperkingen en/ of ziekte niet te accepteren of dit juist moeilijk vinden om daadwerkelijk te accepteren. Mijn besef van mijn beperkingen komt langzaam maar zeker naar boven drijven. Wel merk ik dat mijn man het hier de laatste tijd wel enorm moeilijk mee heeft. En ergens snap ik dat maar ook weer niet. Maar als we het eens van uit zijn standpunt zouden bekijken dan geef ik hem groot gelijk. Zijn vrouw is niet meer dezelfde als waar hij acht jaar geleden verliefd op werd. Van iemand die ondernemend van aart is en altijd bezig is geweest en de mentaliteit heeft van niet lullen maar poetsen ben ik daar nu op dit moment denk nog voor zo een 40% van over. Frustrerend toch? En niet alleen voor hem maar ook voor mij! Dit gaat natuurlijk gepaard met de nodige discussies en uitleg naar elkaar. Soms zijn we samen best heftig! En dan is het vuurwerk weer te vinden met die mega knallers die dan eindigen in van die mooie sterretjes.

Dus niet geheel onbelangrijk is dat je ventileert naar elkaar hoe je het ervaart. En dit is niet altijd leuk en/ of makkelijk maar zo kom je wel een heel eind met elkaar. Want ik snap het heel goed het is niet te begrijpen hoe ik in elkaar zit tijdens deze fase van mijn leven wat ik voel. Wat wel positief is voor mezelf is dat ik al ruim een maand “geen” Tramadol heb gebruikt.. Geen pijnstilling!! Althans als je de Voltaren emugel  mee rekent die ik op me knieën smeer als ik daar reuze last van heb dan klopt het natuurlijk niet helemaal met wat ik nu zeg met een knipoog.

Klachten & Symptomen..

Ik vind het zo mooi hoe Nathalie van Fibromyalgie Blog dit omschrijft. Dus ik zou zeggen check even deze link! Klachten & symptomen bij fibromyalgie

wat is fibromyalgie

Bron: www.fibromyalgieblog.nl

Liefs,
Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.